Co se návštěvnosti webových stránek týče, žádným systémem nelze určit jeho přesnou návštěvnost. On vlastně i SimilarWeb a další služby je možné velice snadno možné obelhat, což mnoho českých redakcí dělá a jedna na tom dokonce i vydělává – více informací. Na infoek.cz je v současné době aktivní pouze monitorující open-source nástroj Umami, který třetím stranám žádná data nepředává. Nadále je na infoek.cz částečně blokován SimilarWeb a další související nástroje pro sběr dat. PR agentury často používají i jiné nástroje na svých doménách, ale většinu také částečně blokuji. Uvidí tedy nové výstupy (alespoň v to doufám), ale ne reálná čísla. Tím si samozřejmě škodím, protože Monitora a další nástroje poté poskytují výrazně nižší čísla, nežli je tomu ve skutečnosti. Je mi to ale asi úplně jedno a chci především svobodu. 😉

Nějaká čísla

Závěrem roku 2023 měl infoek.cz za jeden měsíc 130 tisíc návštěv. Za květen měl 142 tisíc návštěv, ale kvůli hezkému počasí, dovoleným a letním výletům očekávám tradiční pokles a růst až koncem srpna.

Čísla za 30 dní

O co je teď zájem?

S velkým náskokem vede zájem o recenze a články produktů značky Xiaomi. Aktuálně se jedná o chytré hodinky Xiaomi Watch 2 s Wear OS, dostupný model Redmi Note 13 Pro, POCO F6 a vlajkový Xiaomi 14 Ultra. V tomto ročním období tradičně roste zájem o recenze elektrických koloběžek. Ve statistikách vede LAMAX eLander SA50, ale na záda ji dýchá Xiaomi Electric Scooter 4 Pro (2nd). Poté následuje dostupná SENCOR SCOOTER S30.

Pozoruji, že se vyplácí věnovat více produktům, nežli jen mobilům. Aktuálně výrazně vzrostl zájem o recenze sluchátek značky Sennheiser (často odněkud z Facebooku), ale oblibě se těší také tyčový vysavač Tineco Floor One S3 Extreme. Úklid zkrátka budete všichni řešit celý život a očekávám zájem také o robotický vysavač Xiaomi, ale to se ukáže až další měsíce, protože recenze vyšla dnes. Zájem je ale také o různé příslušenství, cloudové služby, VPN a samozřejmě se ve statistikách velmi často objevují návštěvy na návody z vyhledávačů.

Co návštěvníci používají?

V Umami respektuji soukromí návštěvníků a pokud chcete, nijak vás do statistik nebude zaznamenávat. Vše je také zcela anonymní. Roky měl infoek.cz nejvíce návštěv z vyhledávače Google, ale tento vyhledávač začíná být pomalu na ústupu, a to nejspíš tím, že zaspal ve vývoji umělé inteligence. Aktuálně nejvíce návštěv přichází z vyhledávače Bing, Microsoft Copilota a hlavní stránky prohlížeče Edge – vše spadá pod Bing od Microsoftu. Je to velice překvapivé a jsem strašně zvědav, jak statistiky budou vypadat v závěru roku.

Co zařízení uživatelů? Nějakou dobu na webu kraloval přístup z mobilních telefonů. V současné době se to dost střídá a jeden měsíc vedou mobily a druhý týden zas počítače s Windows. Velký propad pozoruji v iOS a macOS a překvapivě pokračuje nárůst zařízení s Linuxem. To je možná tím, že web má svůj profil na svobodné sociální síti Mastodon. Možná za to mohou také nové větší Android tablety, které některé systémy detekují jako počítač s Linuxem. Dost prokliků ale pochází také z Telegramu a občas je vidět Bluesky. V případě prohlížečů s náskokem vede Chrome, ale dohání ho Edge.

O redakci

Samozřejmě stále nejvíce článků a recenzí píšu já. Vidět ale můžete také články od jiných redaktorů, kteří si občas něco napíšou. Publikován byl i zajímavý článek od čtenáře.

K inzerci se ptá dost lidí, ale vlastně drtivou většinu spolupráce odmítám. Nejvíce lákavé jsou spolupráce publikace článků a reklamních bannerů na známé splátkové služby, banky nebo sázkové služby. Nabízí velmi krásné sumy, ale z morálních důvodů takové reklamy na infoek.cz neuvidíte.

Útoky na web pokračují?

Samozřejmě, že ano. Pozoruji, že jsou stále silnější slowloris útoky, ale web úspěšně odolává. Můj postoj k barbarskému napadení Ukrajiny se nemění a napsal jsem článek o práci dezinformátorů a ruských hackerů. Vyhrožování od ruského povlu na Telegramu nadále ignoruji a na žádný ubohý phishing jsem jim také nenaletěl. 😀