Stále platí, že web částečně blokuje Similarweb a další podobné služby či doplňky. Nelíbí se mi, že data sbírá služba bez souhlasu majitele webu a data následně předává jiným společnostem. Aktuálně řeším, jak bych mohl návštěvnost s daty sdílet nejlépe odkazem vybraným spřáteleným PR agenturám a dalším firmám. Návštěvnost od loňského roku není a ani už nebude měřena službami od Googlu. Využívány jsou tento svobodné open-source služby, které data nikam nepředávají a nad jejich nakládáním mám kontrolu. Prozatím tedy nějaká data budu publikovat zde na blogu. 😉

Návštěvnost:

Divím se, že během letního období letos návštěvnost neklesá a tvoří 77–80 tisíc unikátních návštěv za měsíc. Vloni byl během letního období tradiční propad. Nejspíš to ale bude tím, že neomezené tarify s daty jsou dostupnější, a i v zahraničí poskytují často 40 a více GB k čerpání. I na dovolených se tedy lidé nebojí používat internet.

Co návštěvníci používají?

Stále platí, že infoek.cz návštěvníci nejvíce navštěvují z mobilních telefonů, a to s opravdu velkým náskokem před počítači. Vede systém Android, iOS se propadl na třetí místo a druhým systémem je překvapivě Windows 11 a 10. Čtvrtým je pak Mac OS a ve statistikách je více vidět Linux. To bude nejspíš tím, že se stále více věnuji open-source projektům.

Nejvíce návštěvníků na web přichází z vyhledávače Google. Delší dobu ale pozoruji, že stále více lidí používá Bing. Jedná se o české uživatele, což je překvapivé, protože Bing na našem trhu nemá nejlepší výsledky. Pravděpodobně je to tím, že vzrostlo používání prohlížeče Microsoft Edge, kde je Bing výchozím vyhledávačem. Možná je to i tím, že lidé testují službu Bing Chat s ChatGPT. Na druhém místě mezi vyhledávači je však překvapivě český vyhledávač Seznam.cz. V porovnání s Googlem se však jedná o velmi malá čísla.

V případě prohlížečů vede prohlížeč Chrome. Z nějakého důvodu má výrazně větší čísla prohlížeč Mozilla Firefox, který někteří již považují za mrtví. Na třetím místě je Safari v iPhonech a na záda mu dýchá nový prohlížeč Microsoft Edge využívající jádro Chromium.

Co návštěvníci během léta nejvíce navštěvují?

Návštěvníci infoek.cz aktuálně přichází nejvíce na články o mobilech Xiaomi (často recenze), velkému nárustu se těší elektrické koloběžky, recenze sluchátek a dalších audio zařízení, fotoaparátu Instax Mini 12 a návod na vypnutí Google Asistenta v mobilu. Není moc překvapivé, že lidi poslední dobou hledají články o síti Threads. Stále častěji jsou vyhledávány různé články týkající se blokování reklam na počítačích i mobilech. Poslední dva týdny pozoruji i zájem o články o aplikacích Threema a Telegram. Přístupů je však dost i na články týkající se soukromí na internetu, powerbanek, různé aplikace a další.