Jsem toho názoru, že každý majitel webu by si měl používat systémy pro měření návštěvnosti dle vlastního rozhodnutí. Jedná se ale o hodně citlivou záležitost, protože systémů je mnoho a je třeba dbát na soukromí návštěvníků webu. Osobně si myslím, že Google Analytics je z morálních důvodů špatný systém. To byl vlastně jeden z důvodů, proč byl tento systém kompletně z webu infoek.cz odstraněn.

Jak měříme návštěvnost webu?

Návštěvnost infoek.cz není nikde sdílena a měřena je systémy Umami a Matomo. Tyto systémy jsou přesné, dodržují soukromí uživatelů a data nemá pod kontrolou žádná korporace. Systémy nám hostuje komunita Arch Linux CZ. Jedná se o open-source projekty.

SimilarWeb má správná data?

Již jsem říkal, že sdílení dat webu s jinými službami mi dost vadí. Na infoek.cz je tedy vyvíjeno úsilí pro blokaci různých botů a sběru dat doplňky v prohlížečích. SimilarWeb, Monitora a další systémy tedy nemohou mít relevantní data o návštěvnosti. Monitora by však nadále měla mít data o nových článcích.

Jakou návštěvnost web tedy má?

Data sice nesdílím s různými systémy, které s nimi nakládají všelijak, ale samozřejmě PR agenturám a jiným firmám ji klidně sdělím. Samozřejmě je infoek.cz malý web, a tak to i zůstane. Aktuálně je návštěvnost webu na vzestupu a za minulý měsíc měl web kolem 78 tisíc návštěvníků. Největším zdrojem návštěvnosti je vyhledávač Google, ale z nějakého důvodů se začíná objevovat dost návštěvníků z vyhledávače Bing. Že by tolik lidí používalo funkci Chat s implementací ChatGPT?

Z jakých zařízení návštěvníci nejvíce přichází?

  • Android s velkým náskokem
  • iOS
  • Windows
  • MacOS
  • V zanedbatelném podílu Linux