Jelikož je infoek.cz malý a svobodný web, nemusím jako majitel webu nikoho poslouchat. Mohu si vybírat, co budu testovat a čemu se z nějakého důvodu věnovat vůbec nechci. Samozřejmě jsem otevřen mnoha spolupracím a rád otestuji vše zajímavé.

Samsung a HONOR

Pod trvalým banem mám však výrobce Samsung, u kterého mi vadí jeho PR. Vloni bylo na infoek.cz možné vidět recenze výrobce HONOR, ale letos již nevidíte žádnou recenzi nebo článek o tomto výrobci. Důvodem jsou někteří zaměstnanci společnosti, kteří jsou po telefonu nepříjemní, vyžadují výstupy a neustále spamují naprosto nesmyslnými tiskovými zprávami. Je i třeba upozornit, že HONOR v současné době spadá pod lokální vládu v čínském Šen-čenu… Mobily také stále svým designem i operačním systémem připomínají dobu pod Huawei a existuje tedy stále kolem výrobce mnoho otázek.

Samozřejmě naprosto chápu, že PR to má u všech výrobců těžké a je na ně vyvíjen tlak. Vždy je možné se nějak dohodnout, když obě strany spolu jednají slušně. Samozřejmě občas vyhovím některým spřáteleným PR, kde spolupráce vyhovuje oběma stranám.  😉

Jak je to s produkty značky Huawei?

Na infoek.cz se mobilům značky Huawei již nevěnujeme, protože jejich pořízení nemá vůbec žádný smysl. Ani jeden z mobilů nenabízí 5G čipy a nepodporují tedy mobilní sítě 5G. Tyto sítě jsou již dnes velice důležité, protože se objevují v lokalitách, kde kdysi nebylo ani LTE. Operační systém v mobilech také nemá pro náš trh naprosto nutná API. Ta jsou potřebná pro bezproblémový chod veškerých zásadních aplikací.

Pravděpodobně finančně motivované redakce či YouTubeři vám mohou tvrdit, že s mobily běžně fungovat lze, ale jedná se o lež. Ano, existují řešení pro doinstalování aplikací umožňujících využívání Google služeb, ale ty mají velká omezení. Neumí totiž některé bankovní aplikace, za jejich využívání můžete dostávat v některých službách bany, ani v těchto aplikacích nelze používat všechny známé aplikace a dost těchto aplikací má pochybný původ. Přihlášením do těchto aplikací vystavujete svůj Google účet a další údaje velkému bezpečnostnímu riziku.

Chápu, že někdo může chtít mobil bez Googlu, ale i to lze vyřešit daleko elegantnějšími řešeními. V některých mobilech je totiž možné vybrané Google aplikace odinstalovat a ostatním zcela zakázat přístup k internetu. Nemohou tedy odesílat žádná data do Googlu. Obchod Play a další aplikace ale užívat můžete, a to v izolovaném prostoru. Slouží k tomu třeba mobilní aplikace Shelter. Sáhnout lze i po ROM systému GrapheneOS.

Co se týče ostatních produktů značky Huawei, tak jejich testování jsem stále otevřen. I letos bylo možné vidět třeba recenzi bezdrátových sluchátek tohoto výrobce.

Related Post